Vi hittade den perfekta jordhögen där det växte jätte många maskrosor ovan på. I normala fall brukar det vara ganska svårt att få upp hela roten ur marken men hittar man en jordhög som är någorlunda porös är det enkelt att gräva upp hela roten.
Maskrosrot går att koka som potatis eller morötter men det krävs att man kokar ur dem ca 3 gånger för att dem inte ska smaka beskt. Dem är tacksamma att torka och används som kaffesubstitut, då koffeinfritt.
Roten går också fint att använda som utfyllnad i bröd, pajer, biffar och vad helst man nu kan komma på att fylla ut och fylla upp. Roten innehåller upptill 25% kolhydrater.
Maskrosbladen är goda spröda, helst tidigt på våren, när dem vuxit till sig kommer även där en besk smak och bladen blir inte lika goda. Funkar instället för ruccola och innehåller mycket C-vitamin. Maskrosknopparna kan stekas lätt i smör eller olja eller ha i en sallad och har en söt smak. Av maskrosblomman är det känt att låta jäsa till ett maskrosvin, går också att göra ett veganskt alternativ till honung, maskrossirap.
Maskrosen kan öka på kroppens produktion av galla vilket kan hjälpa till vid viktnedgång och förbränningen av fett. Njurar och levern renas på slaggprodukter som följd av maskrosens påverkan på matsmältningen.
Maskrosen är ett nyttig litet ogräs som plockar upp massa mineraler från jorden och massa nyttiga näringsämnen som skydda våra celler från fria radikaler.
Lämna ett svar